Goście z Francji – dzień 2 (7.03.2017)

Po zasłużonym odpoczynku spotkaliśmy się o 8.00 rano w Gimnazjum nr 3, gdzie pani dyrektor, Izabela Ziętara, oficjalnie przywitała naszych gości. Potem wyruszamy na dzień integracji do ośrodka Lawendowe Wzgórze w Wymysłowie, 17 km od Torunia.

Pierwsze zadanie dla 6-osobowych grup polsko-francuskich to stworzenie przepisu na udaną wymianę międzynarodową. Każdy mógł wyrazić i zapisać swoje oczekiwania komunikując się z partnerami w języku angielskim, wymieniając się pomysłami, a to wszystko w atmosferze twórczego spotkania, okraszonego sporą dawką dobrego humoru i śmiechu.

Zaraz potem mogliśmy zrealizować nasze przepisy, gdyż zaczęły się zajęcia integracyjne, w tym „lodołamacze”, które pomogły nam się lepiej poznać. Zajęcia animowały z humorem i zaangażowaniem anglistki – panie Danuta Kosiarska i Sylwia Kaczkowska. W tłumaczeniach pomagały również pani Marta Samolej-Chmielewska oraz nauczycielki z Francji Sonia i Florence.

Krótka przerwa na ognisko z kiełbaskami – nowość dla naszych gości, którzy nie znają tego zwyczaju. Każdy upiekł kiełbaskę i kawałek chleba. Zapasy szybko zniknęły, a posiłek wszystkim smakował.

Nadszedł czas na gwóźdź programu – warsztaty kulinarne dla blisko 50 osób! Tak, to naprawdę jest możliwe! Odrobina dobrych chęci, 50 par rąk do pracy, głowa przestawiona na myślenie i mówienie po angielsku  i … zaczęło się wspólne obieranie, krojenie, siekanie, miksowanie, ugniatanie, wałkowanie, posypywanie, przelewanie, doprawianie! Grupa zadbała o dobrą organizację – sala była sprzątana w miarę postępu prac, a kiedy dania się gotowały i piekły, nakryto stoły ustawione w ogromną literę T. Podczas krótkiej przerwy, Filip Karczewski z klasy 3G, wykonał zdjęcia partnerów na tle flagi polskiej i francuskiej. Po 3 godzinach przygotowań przyszedł czas degustacji naszego dzieła: zaserwowano tradycyjny barszcz czerwony z ziemniakami, francuską tartę Tatin oraz lemoniadę. Szczególnym powodzeniem cieszyła się tarta!