Warsztaty zdrowego odżywiania – 10 grudnia 2021 r.

10 grudnia uczniowie z naszej szkoły uczestniczyli w warsztatach kulinarnych „Lekkie ciacho- zdrowa, słodka przekąska”. Celem tych zajęć było kształtowanie umiejętności zdrowego i racjonalnego odżywiania oraz poznanie znaczenia świadomego odżywiania, uwzględniającego zagrożenia wynikające ze spożywania nadmiernej ilości cukru. Zadaniem uczestników warsztatów było wykonanie batonika, kulek mocy i kremu czekoladowo-orzechowego. Oczywiście bez dodawania cukru. Do wykonania tych pysznych przekąsek nasi młodzi kucharze używali: kaszy jaglanej, miodu pszczelego, masła orzechowego, kakao, płatków kukurydzianych oraz przeróżnych bakalii: nasion słonecznika, wiórków kokosowych, orzechów arachidowych, laskowych i włoskich, rodzynek, żurawiny, płatków migdałowych, daktyli suszonych i sezamu.
Po zakończeniu warsztatów uczniowie postanowili, że od tej pory będą samodzielnie przygotowywać zdrową przekąskę na drugie śniadanie. Niektórzy już planują, że na Święta Bożego Narodzenia zrobią zdrowe słodycze dla całej rodziny.