Projekt owocowo -warzywny w kasie 3e – 17 października 2022 r.

W piątek, 7 października, miejscem doświadczania dla uczniów klasy 3e było targowisko.

Wcześniej trzecioklasiści zapoznali się z zadaniami indywidualnymi oraz grupowymi. W grupach sporządzili listę zakupów, określili swój budżet i podzielili się zadaniami. Na targowisku zbierali informacje na temat warzyw i owoców (cen, pochodzenia). Kupili warzywa dla każdego członka grupy oraz owoce do kompotu i sałatki owocowej dla klasy.

Rozmawiali ze sprzedawcami o potrzebnych umiejętnościach na stoisku targowym, o tym skąd mają owoce i warzywa.

W kolejnych dniach uwzględniając swoje upodobania i alergie, ugotowali pyszny kompot oraz zrobili sałatkę owocową, przygotowali pieczątki z warzyw i wykorzystali je do pracy plastycznej, policzyli ząbki w główce czosnku i sprawdzili czy w każdej jest tyle samo, dowiedzieli się także jakie właściwości zdrowotne mają czosnek, goździki i imbir oraz stworzyli opis ulubionego owocu lub warzywa.

Wyjście na targowisko wywołało w uczniach wiele pozytywnych emocji, a ich procesy przetwarzania, analizowania, kalkulowania wzniosły się na najwyższe poziomy. Na targu trzecioklasiści wzbudzili niemałą sensację. Byli pytani o to co robią. Niektórzy myśleli, że gdzieś jest ukryta kamera albo ktoś z telewizji. A oni po prostu doświadczali zwyczajnego życia.


#LaboratoriaPrzyszłości